ЕАДС е отворен за продажбата на заводи на Еърбъс
ЕАДС е отворен за продажбата на заводи на Еърбъс / netinfo

Европейският авиационен и отбранителен консорциум (ЕАДС) е готов да продаде някои заводи на дъщерната си самолетостроителна компания Еърбъс (Airbus). Това каза в интервю за в. "Интернешънъл хералд трибюн" съпредседателят на консорциума Манфред Бишоф.

Купувачите обаче трябва да са способни да управляват предприятията по-евтино от Еърбъс, уточни Бишоф.

Междувременно ИТАР-ТАСС съобщи за рязко поскъпване на акциите на ЕАДС в началото на днешната търговия на Парижката фондова борса. Оживлението на пазара е предизвикано от слуховете, че правителството на Германия е решило да влезе в капитала на консорциума, посочва агенцията.

В лондонското Сити се разпространява информацията, че германското правителство планира да закупи 7,5 на сто от капитала на ЕАДС за 1,3 млрд. евро. Според слуховете Германия планира да увеличи общия си дял в компанията до 15 на сто.

Очаква се Берлин да придобие акциите на ЕАДС от Даймлер Крайслер (DaimlerChrysler), която в момента държи 22,5 на сто от капитала на консорциума. Според източници от борсовите среди от няколко дни около акциите на ЕАДС се разиграва мащабна спекулативна търговия. В свободно обращение на пазара в момента са 44,6 на сто от акциите на отбранителния консорциум.