Дискавъри излетя успешно за 33 път
Дискавъри излетя успешно за 33 път / netinfo

Космическата совалка "Дискавъри" стартира от космическия комплекс на НАСА в Кейп Канаверал и бе изведена успешно на околоземна орбита, съобщи Асошиейтед прес.

Това е 33-ят полет на "Дискавъри" и 117-ят полет по програмата "космическа совалка" на НАСА.

Мисията на седемте астронавти на борда на "Дискавъри" ще продължи 12 дни. Шестима от астронавните, в това число и командирът на полета Марк Полански, са граждани на САЩ. Седмият член на екипажа е норвежецът Кристер Фуглесанг от Европейската агенция за космически изследвания. За Полански това е вторият полет. Бордовият инженер Робърт Кърбийм е "ветеран" с две космически мисии. Останалите петима правят с "Дискавъри" своя космически дебют, посочва Ройтерс.

Основната задача на екипажа е да превключи захранването на международната космическа станция от временна към постоянна система за снабдяване с електроенергия. На космонавтите им предстои да извършат огромна по обем работа, която е важен елемент от тригодишния график за доизграждане на станцията най-късно до 2010 година, когато програмата "космическа совалка" официално ще бъде прекратена.

Сегашната мисия се смята за една от най-сложните в цялата история на космическите совалки. В понеделник "Дискавъри" трябва да се стикова с орбиталната космическа станция. Преди това екипажът трябва да направи и подробен оглед на външната топлиннаизолация на космическия кораб.

В програмата на полета са предвидени три излизания в открития космос. "Дискавъри" ще се отдели от космическата станция на 18 декември и се очаква да кацне в Кейп Канаверал на 21 декември.