„Детектор на лъжата” за интернет с българско участие
„Детектор на лъжата” за интернет с българско участие / снимка: БГНЕС, архив

Невярната информация се разпространява като горски пожар в социалните мрежи, пише АФП. Учени разработват начин, който да ни позволи да отсеем истината от лъжата.

Скитаха ли в центъра на Лондон животни от зоопарка, „Окото на Лондон” беше ли в пламъци (по време на размириците в британската столица през август 2011 г.)? Това са „новини”, които се разпространиха в Twitter и Facebook и предизвикаха собственото си размножение и сериозен отклик сред публиката в социалните мрежи.

„Социалните мрежи са препълнени с лъжи”, които може да имат „незабавни и значими последици”, обясняват изследователите, които работят по този амбициозен проект за „детектор на лъжата” от ново поколение.

Пет европейски университета под научното ръководство на факултета в Шефилд, Англия, са партньори по тригодишна програма, наречена „Фема” (Pheme), с финансиране от Европейския съюз.

Днес „ние не разполагаме с време, за да отделим лъжата от истината”, казва д-р Калина Бончева от Шефилдския университет, която ръководи екипа „Фема”. Със сигурност е „трудно… да се спре една лъжа, за да се успокои възникнала ситуация”, добавя тя.

Целта е да се проверяват в реално време информациите, за да се даде възможност на властите, спасителните служби, медиите и бизнеса по-ефективно да отговорят на неоснователни слухове.

Проектът трябва да идентифицира четири вида ненадеждна информация: спекулативна, противоречива, невярна и дезинформация. Учените планират в процеса да се използват три фактора за определяне на истинността на данните: информацията като такава; система за проверка чрез надеждни източници; разпространението на информацията. Резултатът от конкретно проучване би могъл да се появи на екрана на потребителя.

„Ние вече можем да обработваме огромен обем от информация в социалните мрежи, скоростта, с която те се появяват и техните форми - текстови съобщения, видео, снимки, блогове ,…”, според Калина Бончева. „Но това в момента не е възможно да се анализира автоматично в реално време, за да се види дали информацията е вярна или невярна и именно това искаме да постигнем”, казва Бончева пред АФП.

Според „Таймс” първата версия на този „детектор на лъжата” се очаква в следващата година и половина, допълва БГНЕС.

Пет университета - Шефилд, Кралския колеж в Лондон, Саарланд в Германия, Модул Австрия, и четири предприятия: испанското ATOS, iHub в Кения, българското дружество Онтотекст и швейцарският сайт swissinfo.ch са партньори на проекта.