BMW представи първия си електрически автомобил
BMW представи първия си електрически автомобил / БГНЕС

От ноември BMW пуска първия си изцяло електрически модел BMW i3 с амбицията да се превърне в "значителен играч" на пазара, информира БГНЕС. "Влизаме на този пазар, за да бъдем значителен актьор", заяви при представянето на новия модел Иън Робъртсън, търговски директор на германския автомобилен концерн.

Пазарът за този вид електрически автомобили остава "незрял" и ограничен, призна Робъртсън. BMW i3 ще се продава на цена от около 34 950 евро в Европа и 41 350 долара в САЩ. От ноември тя ще бъде пусната на големите европейски пазари в Германия, Франция, Италия или Великобритания, а от следващата година и в САЩ, Япония и Китай. "Очакваме Калифорния да бъде голям пазар за нас", заяви Робъртсън.

Изцяло електрическата кола е предназначена за градски преходи, но BMW ще предложи на своите клиенти да наемат класическите й коли за по-дълги придвижвания, например за ваканция. "Още от самото начало ще реализираме печалби за всеки произведен автомобил", уверен е Робъртсън.

"Все още съществува сдържаност от страна на потребителите към изцяло електрическите автомобили" заради липсата на инфраструктура за презареждане, заяви Йън Хенри, директор на специализираната фирма AutoAnalysis. Но "BMW не допуска много грешки и мисля, че това ще бъде успех", допълни анализаторът. Луксозният хибриден модел i8 ще бъде пуснат на пазара догодина, посочва АФП.