Бил Гейтс: Цифровият век вече настъпи
Бил Гейтс: Цифровият век вече настъпи / netinfo

Основателят на “Microsoft” Бил Гейтс заяви, че компанията ще играе ключова роля в прикачването на различни устройства към интернет.

Като пример Гейтс посочи, че до края на годината с новата игрална приставка Xbox 360 ще може да се гледа телевизия и да се свалят филми от интернет. Гейтс направи съобщението в Лас Вегас при откриването на ежегодната изложба на битова електроника.

По думите му индустрията е напреднала сериозно по пътя към създаването на “цифров стил на живот”, който позволява леко и просто да бъдат прехвърляни филми, музика, снимки и документи от едно устройство на друго и със същата лекота всичко това да бъде пренасяно. Въпреки доминиращата позиция на “Microsoft” на пазара за програмно осигуряване компанията засега не успява да постигне значими успехи на пазара на стоки за домашни развлечения.

Независимо от това Гейтс смята, че новата операционна система “Windows Vista”, която ще се появи в специализираните магазини в края на месеца, ще играе важна роля в живота на потребителите й. “Целта ни е да дадем възможност на потребителя през цялото денонощие да се включва към всяко устройство по избор”, заявява той. “Истина е обаче, че още не сме разбрали какво можем да направим за спящия клиент”, допълва той.

“Във всичко останало обаче – започвайки от момента, в който влизате в кухнята, поглеждате в хладилника, отговаряте на телефонно обаждане, слушате радио и т. н. – ние искаме да получавате онази информация, която ви е нужна в момента”, заяви Гейтс.

Бившият ръководител на “Microsoft” посочи, че редица компании са готови да създадат нови устройства специално за новата операционна система на “Windows”. Между тях са “Хюлет-Пакард”, “Тошиба”, “Сони”. Освен това програмите на “Microsoft” ще бъдат инсталирани в автомобилите на компанията “Форд”.