Арестуваха кореец за незаконен износ на най-нови технологии
Арестуваха кореец за незаконен износ на най-нови технологии / netinfo

Японската полиция арестува етнически кореец по подозрения, че е ключова фигура в организация за таен износ за Северна Корея на най-нови технологии - по-специално, за разработване на бойни ракети, предаде ИТАР-ТАСС.

Срещу 74-годишния Со Сок Хон са повдигнати обвинения в нарушаване на трудовото законодателство при наемане на работници. Според полицейски източници обаче главен интерес за следствените органи представлява дейността на Корейската научно-техническа асоциация, която дълго време е била оглавявана от Со.

Въпросната организация обединява експерти в различни технологични области, които поддържат връзки със Северна Корея. На практика тя функционира като подразделение на Лигата на корейските граждани, пребиваващи в Япония, която е считана за неофициален представител на комунистическата държава.

В Япония са в сила сурови санкции срещу Северна Корея, припомня ИТАР-ТАСС. Фактически те изискват издаване на отделно разрешение за всяка доставка на оборудване за Пхенян. Севернокорейските кораби имат забрана да влизат в японски пристанища. Между двете страни няма и пряка самолетна връзка.