Apple поевтинява, Google поскъпва
Apple поевтинява, Google поскъпва / снимка: Reuters, архив

Пазарната капитализация на Apple падна под 400 млрд. долара, като в края на борсовата сесия в понеделник една акция на компанията се търгуваше за 420,05 долара.

Настоящата цена е с 40% по-ниска от най-добрите времена за Apple, като акциите на компанията продължават своя ход надолу въпреки големият дял на пазара на смартфони. Анализаторите обясняват продължаващия спад с това, че Apple прави отстъпление на пазара с лаптопи и стационарни компютри, а също и със силната конкуренция, на моменти нелоялна, на пазара на смартфони от страна на южнокорейската Samsung, посочва БГНЕС.

В същото време пазарната капитализация на друг IT гигант - Google, достигна нов исторически максимум. В край на снощната борсова сесия, акциите на компанията се търгуваха по 821,12 долара за всяка, като само за един ден регистрираха растеж от 1,9%. Отрицателната тенденция при Apple продължава вече няколко месеца. Apple, превърнала се през август м.г. в най-скъпата компания в света, в края на януари т.г. отстъпи първото място на „Ексон Мобайл”.