Анализират SMS-и, за да залавят престъпници
Анализират SMS-и, за да залавят престъпници / netinfo

Британски учени смятат да анализират стотици изпратени с помощта на мобилен телефон кратки текстови съобщения / SMS-и/, за да помогнат на полицията в бъдещите й разследвания.

Групата изследователи от университета в Лестър се надява да определи индивидуалните особености при писането на SMS-и. За целта през следващите 6 месеца ще бъдат привлечени стотици анонимни доброволци. Анализът на текст се използва отдавна в криминалистиката, но текстовите съобщения от мобилни телефони са ново предизвикателство за оперативните работници.

През 2002 г. изучаването на няколко SMS-а помогна на английските детективи да получат доказателство за вината на заподозрян в убийство. Тогава полицията успя да докаже, че последните два SMS-а от телефона на Дениъл Джоунс е изпратил чичо й, след като е убил 15-годишното момиче. Заплахите, изпращани чрез мобилни телефони, стават все по-разпространен инсрумент на престъпниците.

Експертите са решили да разкрият индивидуалните особености на стила на кратките съобщения при различни хора, за да могат да разработят методика, която да помогне на полицията да установи на кого принадлежи едно или друго съобщение. За момента е известно, че различните хора формулират различно мислите си в SMS.

Различно е дори това какви думи предпочитат да пропускат заради скоростта на писане. Ръководителят на изследователската група д-р Тим Грант казва, че учените се надяват да разкрият особености, които са присъщи на представители на различни възрастови групи и различни полове.