Американски компании се конкурират за полети към космоса
Американски компании се конкурират за полети към космоса / снимка: Gyliver/Getty Images

Компанията за космически туризъм "Върджин галактик" (Virgin Galactic), основана от Ричард Брансън, съобщи в четвъртък, че е подписала споразумение с американските власти, което ще й даде възможност да превозва пътници в космоса при търговски полети, съобщи АФП.

Споразумението с Федералната агенция по авиация на САЩ (FAA ) уточнява как бъдещите космически полети с кораби, изстрелвани от американската база на "Върджин галактик" в Ню Мексико, могат да се съгласуват с обичайния въздушен трафик.

"Нашият екип работи с всички сили, за да започне достъпни и редовни полети от базата Спейспорт Америка (Spaceport America) и това споразумение ни води една стъпка по-близо до тази цел", каза главният изпълнителен директор на "Върджин галактик" Джордж Уайтсайд (George Whitesides). Компанията се нуждае от споразумението с цел евентуално да започне търговски космически полети, за които повече от 600 души вече са купили билетите си по 250 хил. щатски долара единият.

Освен самият Ричард Брансън, известни личности като Леонардо ди Каприо или близнаците Тайлър и Камерън Уинклевъс, които твърдят че са създателите на "Фейсбук" вече са резервирали билети. Първите полети се очакват до края на годината.

За споразумението "Върджин" съобщи няколко часа преди основният й конкурент в космическите полети, компанията Спейс Екс (SpaceX), основана от американския милиардер Елън Mъск, да представи своя нов кораб, наречен "Дракон В2" (Dragon V2).