60 милиона пиратски копия на Windows
60 милиона пиратски копия на Windows / netinfo

Майкрософт обяви публично събраната информация от проведената наскоро анти-пиратска кампания с Windows Validation Tool. Според предоставените данни, над 60 милиона компютри по света (от проверени 300 млн) са се „провалили” на теста с WGA.

WGA-тестът бе посрещнат противоречиво от потребителите, някой от които го обявиха за шпионски софтуер. Други твърдяха, че тестът греши и обявява за пиратски копия оригинални версии.

От компанията в Редмънд не отричат наличието на пропуски и грешки. Но според Майкрософт те са малък процент от всички събрани данни, причинени най-вече от неправилни настройки на самата ОС.

Алекс Кочиз – мениджърът на отдела WGA, твърди че въпреки съществуващият малък процент грешки, обявените за пиратски копия на Windows наистина са такива:

- Всеки 5-ти от 300 милиона тествани компютри не е успя да премине успешно валидизацията. Този голям брой говори за индустриалните размери на компютърното пиратство. Най-голям обем от провалилите се на теста с WGA компютри са тези, ползващи откраднат сериен номер.

Използването на чужд ключ е добре познат трик за фалшифициране на Windows. Над 80% от откритите пиратски копия са с такива ключове. Като пример – един откраднат сериен номер от университет в САЩ, е послужил за „регистрирането” на над 1 милион компютри в Китай.

http://www.kaldata.com/