/ ThinkStock/Getty Images
Сътрудници на зоопарка в Уипснейд в графство Бедфордшър събраха база данни от 30 хиляди инфрачервени снимки на слонове, разработвайки технология за опазване на популацията в естествените им местообитания, предаде Би Би Си.

Животните са снимани по време на игри, на хранене и на разходки в загражденията. Специалните камери могат да открият слона дори и в пълна тъмнина и да подадат съответния сигнал.

Ботсвана разследва нова масова гибел на слонове

Инфрачервените кадри ще бъдат използвани в рамките на проект за опазване на тези едри бозайници в местата на естествените им обитания в Африка и Азия. Учените разработват достъпна технология, която ще позволи да бъде сведен до минимум броят на срещите между слонове и хора, живущи на тези територии.

"С новата разработка слоновете ще могат да бъдат откривани от разстояние и понастоящем ние я тестваме в полеви условия, за да могат местните хора мирно да съжителстват с дивите животни", заяви през Би Би Си специалистът по опазване на дивите животни от Лондонското зоологическото дружество на Аласдър Дейвис.

Зачестилите срещи между хора и слонове заради нарасналия брой на населението на Земята представляват заплаха както за човека, така и за животните. Само в Индия, в резултат на подобни инциденти, всяка година загиват около 400 души и 100 слона.

Новата технология трябва да помогне на местните жители да живеят в хармония с тревопасните гиганти. Но нейната разработка страда заради намалелите финансови възможности на зоопарковете.

По данни на Лондонското зоологическо дружество през 2020 година заради ограниченията, наложени от пандемията, те са в недостиг от 20 милиона британски лири - 28,3 милиона долара.
БТА