Журналистът, замерил Буш с обувките си, бе изправен пред съда
Журналистът, замерил Буш с обувките си, бе изправен пред съда / снимка: БГНЕС

Иракският журналист, който замери американския президент Джордж Буш с обувките си, беше изправен пред съдия-следовател и призна, че е извършил "акт на агресия срещу президент". Висшият съдебен съвет на Ирак съобщи, че Зайди е бил изправен пред съдия-следовател в присъствието на адвокат и прокурор, и че е признал извършените от него действия.

Съдът реши да задържи журналиста под стража, докато завърши разследването. Срещу него може да бъде повдигнато обвинение според параграф в иракския наказателен кодекс, която инкриминира опитите за убийство на иракски или чуждестранен президент. Наказанието за такова престъпление може да достигне 15 години затвор.

Междувременно говорителката на Белия дом Дейна Перино заяви, че тъй като Ирак е суверенна страна, иракският съд трябва сам да прецени дали Зайди трябва да бъде наказан. Тя отбеляза, че президентът Буш не храни лоши чувства заради случилото се.

Обувките на иракския журналист вероятно ще се окажат най-скъпите в света. Скандалът, които в арабския свят бе посрещнат предимно с одобрение набира скорост, а цената на "обувките на Буш" расте. Определената на таен аукцион начална цена за обувките възлезе на десетки хиляди щатски долара.

Бившият треньор на иракския футболен отбор Аднан Хамад предложи 100 000 долара. През последните два дни по арабските интернет форуми се появиха множество сериозни оферти за покупка на "обувките на героя", като предложените суми достигнаха половин милион долара.

Саудитският бизнесмен Хасан Мохамед Махафа е готов да плати 10 млн. долара, с което слага началото на големите наддавания за чифта. Бизнесменът смята, че с офертата си поставя началото на истински търг, на който ще се разиграе "медалът на свободата", а не просто чифт обувки. Предприемачът получил подкрепата на старейшините от своето племе, които изразили готовност да му окажат финансова помощ в случай, че се появи по-висок залог.