/ БГНЕС
Войната в Газа погреба „много от най-важните принципи на хуманитарното право“, заяви ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, цитиран от ДПА.

Борел описа конфликта в Газа като „най-голямото гробище“, имайки предвид цивилните жертви сред палестинското население.

Външните министри на страните от Европейския съюз са в Брюксел, за да обсъдят войната в ивицата Газа и санкции срещу израелски заселници на Западния бряг, замесени в прояви на насилие срещу палестинци след атаката на палестинското ислямистко движение "Хамас" срещу Израел на 7 октомври миналата година.

Борел каза, че се очакват още санкции срещу "Хамас". Освен това той призова страните от ЕС да предприемат мерки срещу пречките, които създава Израел пред доставките на хуманитарна помощ в ивицата Газа.

Германия, в качеството си на приятел на Израел, ясно заяви на израелското правителство, че трябва да бъде гарантиран достъпът на ивицата Газа до доставки на хуманитарна помощ, заяви германската външна министърка Аналена Бербок.

Всеки втори жител на ивицата Газа е в катастрофална продоволствена ситуация, като положението е изключително тежко в Северна Газа, заявиха агенции на ООН, цитирани от АФП.

"Надпреварваме се с времето, за да преодолеем въздействието на ширещия се глад" в ивицата Газа, заяви ръководителят на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци Филип Лазарини на пресконференция в Кайро с египетския външен министър Самех Шукри.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Божидар Захариев/БТА