Европейският съюз категорично осъжда произвеждането на незаконните т. нар. "избори" в Крим и Севастопол, както и в части от украинските области Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон. Това се посочва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел по повод последните местни избори в Русия и посочените завзети украински области.

Решително отхвърляме този пореден безполезен опит на Русия да узакони незаконния си военен контрол и опит за присвояване на части от Украйна. Това представлява поредно явно нарушение на международното право, включително на Устава на ООН и независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, добавя той.

ЕС не признава и няма да признае нито произвеждането на тези така наречени "избори", нито техните резултати. Политическото ръководство на Русия и онези, които участват в произвеждането им, ще понесат последствията от тези незаконни действия, добавя върховният представител.

Местните избори в Русия: Подкрепа за Путин, въпреки твърденията за манипулации

Той отбелязва, че изборите в Украйна са преминали на фона на принудително и незаконно предоставяне на паспорти от страна на Русия, включително на деца, принудително изселване, широко разпространени нарушения и злоупотреби с правата на човека, както и сплашване и нарастващи репресии срещу украински граждани от страна на Русия и нейните незаконно назначени власти във временно завзетите области от Украйна.

Руските власти засилиха вътрешните репресии, като въведоха военна цензура и по-нататъшни гонения срещу опозиционни политици, организации на гражданското общество, независими медии и други критични гласове с помощта на законодателство и политически присъди. Това доведе до ограничения на гражданските и политическите права, възпрепятства много кандидати да се явят на изборите и ограничи избора на руските избиратели и достъпа им до точна информация за кандидатите, се посочва в изявлението.
Николай Желязков/БТА