/ Istock
Жителите на повече от 70 руски региона ще гласуват на избори на различни нива днес, за да изберат ръководители на региони, членове на регионални и общински законодателни органи и четирима членове на Държавната дума, съобщиха руските държавни медии.

Русия ще опита да проведе парламентарни избори в непризнатите Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР), както и в укранските Херсонската и Запорожската област, части от които Москва все още окупира.

В 21 региона на Русия ще се проведат преки избори за ръководители на региони, а в 20 региона ще се избират регионални депутати. Членове на общинските законодателни органи ще бъдат избрани в 17 региона. Гласуването за кмет на Москва и губернатор на Московска област ще бъде сред най-значимите събития в кампанията. Освен това членовете на долната камара на руския парламент, Държавната дума, ще бъдат избрани в четири едномандатни избирателни района.

Киев осъди руските „фиктивни избори“ в окупираните украински територии

В повечето региони гласуването ще продължи три дни. Избирателните секции са отворени между 8:00 ч. и 20:00 ч. местно време.

Общо 81 000 души ще участват в изборите като кандидати за различни постове, като над 70 000 от тях са членове на 20 политически партии, а останалите 10 000 са независими кандидати.
БГНЕС