Жозеф Дол се заема със спора за името на Македония
Жозеф Дол се заема със спора за името на Македония / снимка: БГНЕС, архив

Председателят на Европейската народна партия /ЕНП/ Жозеф Дол лично ще се ангажира с разрешаването на спора за името на Република Македония между властите в Скопие и Атина.
Дол лично е обещал на македонския премиер, че в началото на следващата година ще се ангажира персонално за намиране на решение на спора, съобщава БГНЕС.

"Аз съм наясно, че Македония не може да постигне напредък в евроинтеграцията си поради нерешения спор за името и блокадата в Европейския съвет. В момента изчакваме да видим какво ще стане в Гърция - дали ще има предсрочни парламентарни избори. Аз обещах на Груевски, че през пролетта лично ще се заема с това досие и един път завинаги ще решим този проблем. Непрекъснато се преговоря, но тези преговори трябва да приключат с решение. Като председател на ЕНП ще се ангажирам да намерим истинско решение на този спор", каза Дол.

Поради спора за името, Гърция вече шеста година блокира членството на Македония в НАТО. Поради същата причина не се дава начало на преговорите за членство в ЕС на Македония.