Жителите на Одеса се връщат към обикновеното си ежедневие
Жителите на Одеса се връщат към обикновеното си ежедневие / снимка: БГНЕС
Жителите на Одеса се връщат към обикновеното си ежедневие
72169
Жителите на Одеса се връщат към обикновеното си ежедневие
  • Жителите на Одеса се връщат към обикновеното си ежедневие

Новият началник на милицията в Одеса полковник Дмитрий Фучеджи е от български произход. Това потвърди за Дарик директорът на Българския културен център в града Дмитрий Терзий. По думите му  Фучеджи от дълги години работи за украинското вътрешното министерство.

Полковник Дмитрий Фучеджи е роден през 1956 г. в болградското село Червеноармейское. През 1976 г. започва работа в Министерството на вътрешните работи към Украйна. Директорът на Българския културен център в Одеса съобщи, че Фучеджи е назначен тази сутрин за временно изпълняващ длъжността началник на милицията в града.

„Той отдавна служи. Сега е началник, досега винаги беше заместник на различни началници, на различни служби в клоновете на министерството. Те толкова много са българите в службите тук, и в милицията”, обясни той.

Относно ситуацията в Одеса, където преди два дни близо 40 души загинаха, а над 200 бяха ранени, заради безредици и избухнал пожар в Дома на профсъюзите, директорът на Българския културен център коментира, че към момента напрежение няма и хората се връщат към нормалното си ежедневие. По думите на Дмитрий Терзий ситуацията започва да се нормализира, за разлика от градовете в Източна Украйна, където напрежението не стихва.

„Гледам днес е спокойно, хората се разхождат, полагат цветя там, където загинаха хора. Т.е. хората започват да свикват към такива неща. За съжаление, нещата на изток са по-сериозни. Тук мина като буря - бързо и много кърваво. Не е характерно за нашия град, но времето е такова”, каза пред Дарик Терзий.

Междувременно украинското правителство обеща да отпусне материална помощ на близките  на загиналите и пострадалите при сблъсъците в Одеса.