/ iStock/Getty Images
Руската космонавтка Анна Кикина ще лети до Международната космическа станция (МКС) на борда на американския кораб "Дракон" на компанията "СпейсЕкс", предадоха ЮПИ и ТАСС, като цитираха съобщение на Роскосмос в Туитър.

Полетът е планиран за есента на 2022 г. Кикина ще бъде първият руски космонавт на борда на кораб на "СпейсЕкс". В момента тя е единствената жена в руския отряд на космонавтите.
 
Американски астронавт пък ще получи в замяна място на борда на руския кораб "Союз", обяви ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин.
В изявлението му не се споменава изрично компанията "СпейсЕкс", а само "американски космически кораб". "Дракон" обаче е единственият, който има разрешително да извежда хора в космоса, уточнява ЮПИ.



Другата възможна алтернатива е "Старлайнър" на компанията "Боинг", но все още не е определена дата за следващия му тестов полет.

От НАСА засега не са коментирали съобщението на Рогозин.

САЩ плащаха на Русия около 80 милиона щатски долара за място на борда на корабите "Союз". Договорката беше сключена през 2011 г., когато бяха спрени американските совалки. През 2020 г. компанията "СпейсЕкс" изстреля от Флорида първия си кораб "Дракон" с астронавти към МКС. Той е осъществил три мисии.

Астронавтът на НАСА Марк Ванде Хай е последният американец досега, излетял към МКС на борда на руския кораб "Союз". Той е в космоса от април т.г.
БТА