Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер / БГНЕС
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер възкликна: "Смешни сте!" на заседание на Европейския парламент в Страсбург заради малкото евродепутати, които присъстваха на обсъждането на приключилото малтийско ротационно председателство на ЕС, предаде Асошиейтед прес.
 
Юнкер първо благодари на няколкото десетки (според Ройтерс около 30) депутати от общо 751, но след това заяви, че "парламентът е несериозен", защото не е имало по-засилено депутатско присъствие на заседанието, в което участва и премиерът на Малта.

Юнкер: Председателствата на най-малките държави са най-успешните
 
Сесията бе посветена на завършилото преди няколко дни 6-месечно ротационно председателство на ЕС от Малта, чието население е само 415 000 души спрямо общо половин милиард за целия ЕС.
 
Председателят на ЕП Антонио Таяни направи забележка на Юнкер и поиска от него "да се държи с повече уважение".
 
"Комисията не контролира парламента. Парламентът е този, който трябва да контролира Комисията", каза Таяни.
 
На което Юнкер отвърна: "Тук има само няколко евродепутати, които да контролират Комисията. Смешни сте."

Парите на ЕС и опърничавите източноевропейци
 
За мнозина длъжността европейски депутат все още се възприема като лека и приятна работа за политици без големи вътрешнополитически отговорности или за ветерани, които търсят лесен път към пенсионирането, отбелязва АП.
 
Размяната на реплики между Юнкер и Таяни наистина е изненадваща, тъй като и двамата са от групата на Европейската народна партия.
 
Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс съобщи, че двамата са обсъдили инцидента и въпросът е приключен.
 

Премиерът на Малта Джоузеф Мускат видимо се забавляваше по време на инцидента и отхвърли допускането, че малките страни са по-маловажни в ЕС, предаде Ройтерс.
 
На заседанието в пленарна зала Юнкер заяви, че ако там са присъствали германската канцлерка Ангела Меркел или френският президент Еманюел Макрон, е щяло да има далеч повече евродепутати.
 
Председателят на групата на Социалистите и демократите в ЕП Джани Питела написа в Туитър, че "вместо да "говори строго", Юнкер по-добре да насочи гнева си към Европейския съвет за бездействието му по миграцията".
БТА