Земята е най-близо до Слънцето тази година
Земята е най-близо до Слънцето тази година / iStock/Getty Images
Земята достигна на 2 януари най-високата си скорост за току-що започналата 2021 г. Скорост, която ще достигне 110 700 километра в час или 30,75 километра в секунда, съобщава АС. Феноменът е известен с името „перихелий“, като в този момент Земята е по-близо от всякога до Слънцето, на около 147 093 051 километра от звездата.
  Неговата противоположност, известна като „афелий“ - времето, когато Земята е най-отдалечена от Слънцето, ще настъпи на 5 юли, според изчисленията на експерти. По това време ще бъдем на около 152 100 375 километра от Слънцето.

Което е повече от 7000 километра в час разлика за шест месеца. Датите на тези явления не са фиксирани: вариациите от една година в друга се дължат на календарната последователност на годините (някои викокосни, други - не) с продължителността на всяка орбита на Земята около Слънцето (продължителност, известна като тропическа година).

Средната скорост, с която се движи Земята, е 107 280 км/ч - пътувайки по елиптична орбита от 930 милиона километра, което означава изминаване на разстоянието за 365 дни и почти 6 часа, и така на всеки 4 г. имаме високосна година (такава беше 2020 г.).

На пръв поглед изглежда странно, че когато Земята е най-близко до Слънцето, имаме най-студените зимни температури за годината, но истината е, че това е съвсем нормално.

Идва истинската зима: До -15 градуса ще сковат България (ВИДЕО)


Обяснението идва от наклона на оста на въртене на Земята. Фактът, че северното полукълбо е по-близо до Слънцето през зимата, прави зимите му по-малко студени от тези на южното полукълбо. По същата причина лятото е по-малко горещо в северното полукълбо сравнено с лятото в южното.

Превод и редакция: DarikNews