Володимир Зеленски
Володимир Зеленски / / iStock/Getty Images
За пет дни Русия извършила 56 ракетни удара и изстреля 113 крилати ракети
За пет дни Русия извърши 56 ракетни удара и изстреля 113 крилати ракети, заяви украинският президент Володимир Зеленски, предаде Ройтерс.

След бомбардировката на Харков е време Западът да помисли за забранена за полети зона за руските ракети, самолети и хеликоптери над Украйна, каза още украинският лидер.

Зеленски отбеляза, че днешните преговори между Русия и Украйна са протекли на фона на бомбардировките на украинските градове и територия.

Руският военен конвой северно от Киев е дълъг около 64 километра

Държава, която извършва военни престъпления, не бива да е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, изтъкна украинският президент.

Зеленски призова също така да бъде блокиран достъпът на Русия до всички пристанища и летища на света, предаде Франс прес.

Белият дом реагира хладно на предложението на украинския президент Володимир Зеленски.

Участието на САЩ в подобен ход би било равнозначно на директен конфликт с Москва, какъвто Вашингтон не желае, заяви Белият дом.

Говорителката на Белия дом Джен Саки заяви, че прилагането на забранената за полети зона би било стъпка към изпращането на американски войници, които да се бият с Русия, която на 24 февруари предприе пълномащабна инвазия на Украйна.

Путин заяви пред Макрон условията му за спиране на военните действия в Украйна


"Забранена за полети зона би се нуждала от прилагане", изтъкна тя, като поясни, че за прилагането на зоната ще бъде необходимо "разполагането на американски войници, което би довело...потенциално до директен конфликт и война с Русия, което е нещо, в което ние не планираме да участваме".

В отговор на въпрос за евентуалното въвеждане на забранена за руски полети зона над САЩ, Саки каза, че това не е изключено, но отбеляза, че много американски авиационни компании летят през Русия за Азия и други части на света. Това съображение е вероятна причина за неохотата на САЩ за предприемането на подобна мярка, отбелязва Ройтерс.  
 
БТА