/ iStock/Getty Images
Пациенти от Белград и други места вероятно ще бъдат изпращани на лечение в ковид болницата в Крушевац
Здравната система е претоварена тази година, ангажирани са допълнителни капацитети, леглата в ковид болницата в Батайница са почти изцяло заети, става ясно след заседание на директорите на ковид болниците в Сърбия, съобщава вестник "Новости".

"Не всичко е ковид, трябва да лекуваме и другите пациенти, които не са болни от коронавирус", посочи д-р Горан Стеванович. "Пациенти от Белград и други места вероятно ще бъдат изпращани на лечение в ковид болницата в Крушевац", каза той.

Сърбия затваря магазините през уикенда

"В съответствие с по-нататъшното развитие на ситуацията ще взимаме решения какво още можем да направим", изтъкна д-р Стеванович. Лекарят посочи, че целта е максимално да се запази капацитетът на системата извън ковид, защото някой трябва да помогне и на пациентите с други заболявания.

Той призова хората да се ваксинират, а на ваксинираните напомни, че пълна защита се получава едва две седмици след ваксинирането.

Д-р Бранислав Тиодорович, член на Кризисния щаб за борба против коронавируса, заяви, че е необходимо още едно затваряне за седмица и още един уикенд без кафенета и ресторанти.

Той заяви, че медицинската част от щаба ще поиска на утрешното заседание "интензивно ограничаване", много строго за всички обекти, като ще се прецени дали затварянето да бъде до 14:00 или до 17:00 часа.

"Вероятно е следващата събота и неделя да има целодневно затваряне", каза той. "Знам, че на мнозина това няма да се хареса, но трябва да издържим поне седем дни, за да поставим ситуацията под контрол и да можем да живеем и работим по-свободно", каза д-р Тиодорович.

В Сърбия пристигна нова партида от 28 080 дози ваксина срещу коронавирус на Пфайзер/Бионтех, предаде Танюг. Министерството на здравеопазването съобщи, че ваксините са складирани в Института по вирусология "Торлак" в Белград.

Сърбия е една от редките страни в света, които разполагат с четири различни ваксини - Пфайзер/Бионтех, Спутник V, Синофарм и АстраЗенека. На 19 февруари Сърбия подписа договор с Пфайзер-Бионтех за доставка на общо 1,2 милиона дози ваксина през второто тримесечие и 1,19 милиона дози - през третото.

Ваксинацията в Сърбия започна на 24 декември и вече са поставени над 1,5 милиона дози ваксини.
БТА