Завръщането на дългата ръка на ЧК
Завръщането на дългата ръка на ЧК / netinfo

В електронното си издание испанският "Паис" обяснява убийството на бившия руски шпионин Александър Литвиненко със "завръщането на дългата ръка на ЧК", имайки предвид руските специални служби. Използвано е известното съкращение на Извънредната комисия, първата специална служба на болшевишка Русия, прераснала след години в Комитета за държавна сигурност /КГБ/.

Владимир Путин твърди, че няма нищо общо със смъртта на бившия служител на КГБ, отровен с радиоактивното вещество полоний 210, изтъква авторът Ерман Тертш, но свързва случая с покушението срещу папа Йоан Павел Втори и декларациите на официални български представители от преди 25 години, че страната ни не е замесена в него.

В публикацията се споменава и самоубийството на Божидар Дойчев, наречен "началник на архива на българските тайни служби". Авторът на статията твърди, че българските спецслужби, както и ЩАЗИ са били използвани от Москва, за да вършат "мръсната й работа" - например при атентата срещу папата и убийството на дисидента Георги Марков.

Според "Паис" връзката между смъртта на Дойчев, турските заплахи срещу новия папа и отравянето на Литвиненко в Лондон може и да е случайна, но със сигурност е предупреждение към всеки руснак с демократични възгледи и противник на режима на Путин, че дългата и неумолима ръка на ЧК срещу нейните врагове отново е силна, като по времето на Студената война. /БТА/