Засилени полицейски части около посолството на САЩ в Брюксел
Засилени полицейски части около посолството на САЩ в Брюксел / Reuters

Засилени полицейски части бяха разположени следобед около посолството на САЩ в Брюксел. В района бяха издигнати допълнителни метални баражи, свързани с бодлива тел, забелязани бяха десетки полицейски автомобили, две водни оръдия и два патрулни вертолета. Около 19.00 ч. българско време тревогата е била вдигната, съобщиха местните медии, цитирани от БТА.

Екипът на мисията е бил приканен да напусне сградата преди края на работния ден заради очаквания за демонстрации, подобни на протестите в арабския свят срещу филм, осмиващ исляма. Според говорител на посолството, става дума за предпазна мярка, а не за спешна евакуация.

В информациите се допълва, че полицията проверява сигнал, според който за утре следобед е насрочена демонстрация в Антверпен. Кратко съобщение с призив за действие е било изпратено през мрежите на мобилните оператори, но засега не е установено от колко абонати е било получено.

Министерството на външните работи на Белгия е подало инструкции към своите дипломатически представителства в арабските страни да бъдат още по-предпазливи, макар засега да няма данни за конкретна опасност. Допълнително изискване е министерството в Брюксел да бъде държано в течение за обстановката по места постоянно.