Синтерклас, нидерландският Дядо Коледа. Снимката е архивна.
Синтерклас, нидерландският Дядо Коледа. Снимката е архивна. / Gulliver/Getty Images, архив
Свети Никола в Нидерландия е още известен като Синтерклас
Свети Никола, който носи подаръци на децата преди Коледа, пристигна в Нидерландия, където е известен като Синтерклас, но заради пандемията от новия коронавирус тържествените церемонии по посрещането му и празненствата за децата бяха отменени в много населени места, съобщи Асошиейтед прес.

В Нидерлания отбелязват деня на Синтерклас на 5 декември, когато децата получават и подаръци от него, но той пристига в страната седмици по-рано и обикновено това е повод за национални чествания.

През последните години тържествата са съпроводени от протести на активисти срещу помощника на Синтерклас - Черния Пит (Черен Петър). Според активистите този герой е расистка креатура, а според поддръжниците е безобиден детски любимец, част от традициите в страната.
 


Пристигането на Синтерклас бе излъчвано по телевизията в събота, но без обичайното многохилядно струпване на деца и родители заради мерките за ограничаване на пандемията.

В много градове бяха организирани онлайн събития, а поне в един град в Нидералндия бе организирано посрещане, при което децата можеха да видят отдалеч добрия старец през прозорците на автомобила.

Холандският Дядо Коледа пак скандализира Нидерландия заради помощника си Черния Пит

Активисти организират протест в Бреда, един от няколкото градове, в които Черният Пит е заменен от Сив Пит. В Бреда не е организирана церемония по посрещането на Синтерклас тази година.

В предаваната по тв церемония актьорите, които влизат в ролята на Черния Пит, оцветяват лицата си със сажди, защото с тях се цапат, като минават през комините да пускат подаръци за децата, но не са използвали изцяло черен грим, златни обеци и червено червило според традицията, обявиха от националната телевизия. В съобщението, разпространено по-рано тази година, се изтъква, че предаванията за Синтерклас се правят "за всички деца в Нидерландия. Правим го с уважение към традициите и с поглед към случващото се в обществото".

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте неведнъж е казвал, че не вярва Черния Пит да е расистки образ, но през юни каза, че възгледите му по отношение на този герой са се променили.

"Когато се срещам с хора, с малки деца, с тъмна кожа, които ми казват - чувствам се невероятно дискриминиран, защото Пит е черен - това е последното нещо, което искам", каза Рюте в парламента. "Очаквам през следващите години почти да няма черни Пит. това е народна култура, която се променя с времето и под натиска на обществения дебат".
БТА