/ БГНЕС

Русия и Азербайджан си размениха през уикенда остри думи относно придвиженото на азербайджанските военни части из Нагорни Карабах, предаде Ройтерс.

Армения поиска помощ от Русия след гранични сблъсъци с Азербайджан

През 2020 г. армията на Азербайджан изтласка от обширни части на спорната област арменските сили, които ги контролираха от 90-те години. Тази шестседмична война приключи с примирие с посредничеството на Русия.

В събота Москва изрази дълбока загриженост по повод засиленото напрежение в Нагорни Карабах и призова към спокойствие в района. Русия каза, че азербайджански войници са нарушили примирието, като са навлезли в зона под контрола на руски мироопазващи части край село Фарук, но до неделя са се изтеглили оттам.

Баку отхвърли твърдението на Москва. "Не е имало промяна в позициите на азербайджанската армия в село Фарук, което е част от суверенната територия на нашата страна", заяви вчера азербайджанското министерство на отбраната.

Русия обвини Азербайджан, че е нарушил примирието в Нагорни Карабах

Според ведомството информацията за изтеглянето на азербайджански части от тези позиции не отговаря на истината. "Нашата армия има пълен контрол върху оперативната ситуация", подчерта министерството. 

БТА