/ iStock/Getty Images
Властите на индийската столица Делхи разпоредиха затварянето на училищата за една седмица заради замърсяването на въздуха, което достигна обезпокояващи нива в последните дни, предадоха световните агенции.

"Считано от понеделник училищата ще бъдат затворени за децата, които не трябва да дишат замърсен въздух", заяви премиерът на федералната територия Делхи Арвинд Кеджривал.

Кои са трите най-замърсени места на планетата?

На държавните служители също е разпоредено да работят дистанционно, допълва ДПА. Подобна препоръка беше отправена и към работниците в частния сектор.
От понеделник до сряда в Делхи се забраняват и строителните дейности.

В последно време в града количеството на фините прахови частици във въздуха е между 6 и 8 пъти над пределите, смятани за безопасни от Световната здравна организация.

Делхи, който е с население от 25 милиона души, е поставян в последните години в класациите на най-замърсените градове в света.

Човешкото въздействие върху Антарктида е по-голямо, отколкото се мислеше досега

Горенето на стърнища, съчетано с климатични фактори, като липсата на ветрове и емисиите от натоварения пътен трафик, промишлеността и изгарянето на отпадъци, водят до повишаване на нивата на замърсяване на въздуха всяка година през октомври и ноември в Делхи.
БТА