/ ThinkStock/Getty Images
За 200 години, откакто е открита, Антарктида е засегната повече от човешката дейност, отколкото се смяташе досега, съобщи ДПА, позовавайки се на австралийско изследване.

Учени от университета "Монаш" използваха данни за 2,7 милиона следи от човешка дейност на Ледения континент, за да покажат за първи път нейния обхват. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

Антарктида се смята за една от най-чистите територии. Там няма градове, индустрия земеделие.

"С изключение на някои големи райони главно в централната част, хората са стъпвали почти навсякъде - установи изследването. - Непрекъснатото човешко присъствие в зоните с най-голямо биоразнообразие за 200 години им се е отразило както по очевиден, така и по по-неуловим начин".

Сред по-очевидните начини са изграждането на инфраструктура, стъпкването на растителността. Микробната контаминация, замърсяването, смущаването на дивия живот и нарушаването на чистотата на почвата са сред по-трудно доловимите.

Зоните, където човешкото присъствие е голямо, например където са изследователските станции или където има туристически посещения, често се припокриват със зони с голямо биоразнообразие.

Макар и 99,6 процента от Антарктида още да могат да се смятат за диви, биоразнообразието в тях е по-малко. Недокоснатите от човек райони са по-малко от 23 процента от континента и продължават да намаляват. 
БТА