Започнаха предсрочните парламентарни избори в Гърция
Започнаха предсрочните парламентарни избори в Гърция / снимка: BGNES
Близо 10 милиона гръцки граждани ще гласуват на предсрочните парламентарни избори в Гърция.

Избирателните секции вече отвориха врати. Изборният ден ще продължи до 19 ч. Гласуването в страната е задължително освен при предвидените от закона изключения, сред които по болест, ангажираност с държавни дела и други.

В средата на август гръцкият премиер-консерватор Костас Караманлис свика предсрочни парламентарни избори за 16 септември, като решението му изпревари с шест месеца края на редовния мандат на парламента.

Изтеглянето на изборите се тълкува като опит на управляващата партия Нова демокрация да остане на власт и да продължи непопулярните реформи. Поредицата скандали обаче, както и опустошителните пожари в края на август и началото на септември, стопиха рейтинга на правителството, което в досегашния парламент имаше подкрепата на 165 депутати.

Според последните проучвания на общественото мнение Нова демокрация изпреварва ПАСОК, но преднината й е в границите на два процента. Наблюдатели смятат, че Нова демокрация ще спечели изборите, но ключовият въпрос е с колко. Без абсолютно мнозинство, тоест по-малко от 151 депутатски места, за Караманлис ще се окаже невъзможно да управлява, освен ако не състави коалиция.

Първите частични резултати от изборите се очакват късно вечерта или в понеделник сутринта.