Започна пленум на Китайската комунистическа партия
Започна пленум на Китайската комунистическа партия / снимка: BGNES

При повишени мерки за сигурност в китайската столица започна работа пленум на ЦК на Китайската комунистическа партия (ККП), предаде ИТАР-ТАСС. Форумът предшества 17-я конгрес на КПК, насрочен за 15 октомври. Взети са допълнителни мерки за поддържане на реда на пекинския площад Тянанмън и в района около него, посочва агенцията.

Очаква се ЦК да одобри основните тезиси от доклада на председателя на Китайската народна република и генерален секретар на ККП Ху Цзинтао, който ще бъде изнесен на форума. Основна тема в документа е изграждането на "хармонично общество" според теорията на Дън Сяопин за социализъм с китайска специфика и концепцията на предишния генерален секретар за "трите представителства". Според наблюдатели в обновения устав на ККП ще бъдат включени и някои теоретични виждания на Ху Цзинтао, допълва агенцията.

Пленумът ще разгледа и промени във висшия ешелон на комунистическата партия, чийто състав се очаква да бъде подмладен чрез издигане на някои провинциални лидери. Според хонконгски вестници участниците в пленума ще вземат и решение да бъде изключен от ККП Чън Лянгуи, бивш секретар на партията в Шанхай и член на Политбюрото й, отстранен преди година заради обвинения в корупция.