Иракският премиер Хайдар ал Абади, който е главнокомандващ на въоръжените сили, обяви днес началото на дългоочакваната сухопътна операция за освобождаване на град Мосул от терористичната групировка "Ислямска държава", предаде АФП.

Бойците на ИД смятат Мосул за своя столица в Ирак. Градът беше оставен в ръцете им от правителствените сили практически без бой на 10 юни 2014 г. Операцията на иракските сили ще бъде подкрепена по въздуха от международната коалиция начело със САЩ.

Над 1 милион души може да напуснат Мосул предупреждава ООН

Телевизионният канал Ас Сумария съобщи, че числеността на сухопътните части, задействани в операцията, надвишава 60 000 войници, предаде ТАСС.

ИДИЛ принуждава семействата в Мосул да дават на новородените „приемливи” имена

Иракската армия се подкрепя също от антитерористични подразделения и местни милиции като кюрдски формирования пешмерга, шиитските милиции Ал Хашд аш Шааби, въоръжени отряди на сунитски племена. По линията на фронта са стоварени стотици единици тежка техника и артилерийски оръдия.

САЩ и останалите страни от международната коалиция вече съобщиха, че са готови да подкрепят Ирак в "трудната битка" за Мосул, се казва в изявление на американския министър на отбраната Аштън Картър, предаде Ройтерс. "Това е решителен момент в кампанията за нанасяне на траен удар по "Ислямска държава", допълни Картър.

"Убедени сме, че иракските ни партньори ще надвият нашия общ враг и ще освободят Мосул и останалата част на Ирак от омразата и жестокостта на ИДИЛ", посочи той.

В Мосул в момента живеят около 1,3 милиона души. Те са държани като заложници от над 6000 бойци на ИД.

Източник: БТА