Започна гласуването в Израел
Започна гласуването в Израел / снимка: БГНЕС
В Израел рано тази сутрин отвориха врати близо 9500 избирателни секции, съобщиха световните агенции. На гласоподавателите предстои да изберат нов парламент от 33 кандидатски листи.

Социологическите проучвания предрекоха скромна победа за дясната партия Ликуд начело с Бенямин Нетаняху, който се очаква да се завърне на политическата сцена като премиер. Центристката партия Кадима на външната министърка Ципи Ливни е втора по популярност. Войната в Газа и подновяването на палестинския ракетен обстрел засилиха позициите на крайнодясната партия "Израел Бейтену" ("Нашият дом Израел") начело с Авигдор Либерман. Партията на труда ("Авода") на военния министър Ехуд Барак остана на четвърто място в сондажите.

Времето в региона е особено лошо за сезона, отбелязва Франс прес. Поради обилните дъждове и силния вятър избирателната активност може да спадне. Затова редица партии предлагат на гласоподавателите собствен превоз до избирателните бюра, добавя агенцията.

Приканени са да гласуват 5 278 985 израелци, включени в списъците. Изборите трябва да приключат в 20,00 ч. по Гринуич (22.00 ч. местно и българско време). Телевизиите ще започнат да разпространяват прогнози след закриването на бюрата.

Окончателните резултати се очаква да бъдат огласени едва в сряда сутринта или дори в четвъртък поради очерталата се твърде малка разлика в гласовете. По време на кампанията нито Бенямин Нетаняху, нито Ципи Ливни не изключиха да управляват съвместно с Авигдор Либерман, който изгради своята предизборна стратегия предимно върху съмнения в "лоялността" на арабското малцинство (близо 20 на сто от населението). Според коментатори Либерман се очертава като един вид задължителен съюзник на бъдещия победител, отбелязва АФП.

Гласуването преминава при изключително строги мерки за сигурност поради опасения от атентат, организиран от палестинци или ракетни обстрели откъм ивицата Газа. Над 16 000 полицаи охраняват реда в Израел, а снощи армията наложи пълна блокада на Западния бряг, добавя АФП.