Заплахата към US корабите в Ормузкия пролив може да е дело на шегаджия
Заплахата към US корабите в Ормузкия пролив може да е дело на шегаджия / снимкa: БГНЕС

Заплашителният коментар, който се чува в края на аудиозаписа, разпространен от Пентагона, по време на инцидента между ирански катери и американски военни кораби в пролива Ормуз, може да е дошъл от местен радиолюбител, известен като „Филипинската маймуна“.

36-минутният видеоматериал, излъчен в петък, включва кадри, в които ирански катери, които следват американските кораби на известна дистанция, пише „Нейви таймс“. Вижда се изстрелването на тъмен предмет, който плува по водата. Видеозаписът не включва разпространения преди това аудиоматериал със заплахата по радиото, за която Пентагона твърди, че е получена по време на инцидента. На него глас със силен акцент казва на английски: „Идвам за теб...Ще избухнеш до няколко минути“, пише БГНЕС, като се позовава на АФП.

Представители на Пентагона сега заявяват, че не са наясно с източника на радио излъчването, оттегляйки предишното си твърдение, че то е дошло от един от катерите. В излъчения в петък видеоматериал гласът на иранския офицер, който говори по радиото към американския кораб,звучи различно от гласа на аудиозаписа, пише вестникът. Поради това няколко военни експерти, интервюирани от медията, заявяват, че има възможност радиолюбител с прякор „Филипинската маймуна“ или негов имитатор да стои зад отправената заплаха. „Филипинската маймуна“, който вероятно не е един човек, крещи в радио ефира обиди и унизителни епитети, сочи вестникът.