Западната част на Бейрут е под контрола на Хизбула
Западната част на Бейрут е под контрола на Хизбула / снимка: БГНЕС

Сраженията между привърженици на опозицията, ръководена от Хизбула, и на правителството бяха прекратени в Бейрут, след като членовете на шиитското движение установиха контрол над западната част на ливанската столица. Това съобщи представител на службите за сигурност.

„Вече не се водят сражения, защото никой не се противопоставя на членовете на опозицията“, заяви представителят, пожелал анонимност. Войници и членове на силите за сигурност са разположени в зоните, контролирани от опозицията. Междувременно израелският президент Шимон Перес обвини Иран, че подстрекава напрежението в Ливан, за да „установи господство в целия Близък Изток“.

„Случващото се в Ливан наистина е изненадващо. Това е нова глава във водената от Иран битка за господство в Близкия Изток“, заяви израелският президент в декларация, излъчена от общественото радио. Той подчерта, че тази „нова трагедия“, която изживява Ливан „няма нищо общо с Израел“.

Италианското правителство подготвя план за евакуирането на неговите граждани, които искат да напуснат Бейрут. Италианците, които искат да напуснат Бейрут „могат да го направят и ще имат на разположение национален въздушен мост“, заяви външният министър Франко Фратини.

Междувременно френският външен министър Бернар Кушнер заяви, че Франция няма да остане безразлична спрямо тази драма. Той подчерта, че Париж координира действията си с „основните партньори на Ливан“ и с европейските си партньори.