Говорителката на руското МВнР Мария Захарова
Говорителката на руското МВнР Мария Захарова / БГНЕС
В СССР или в Русия никога не са били правени разработки на химическо вещество "Новичок", твърди тя
Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова направи връзка между случая Скрипал и сирийския въпрос, предаде ТАСС.

Западът се опитва да направи хората на глупаци, за да отвлече вниманието от своите действия в Сирия и Ирак, се аргументира тя в ефира на телевизия "Россия 24". Захарова отбеляза, че за никого вече не е тайна, че в Сирия се намират американски и британски командоси, които действат в тясна координация с въоръжената опозиция. Всички са наясно и че целта на това присъствие е подялба на интереси, допълни тя.

Лондон ще обмисли следващите стъпки в шпионския спор с Москва

Захарова изрази съжаление, че Лондон не е предоставил на Москва никакви данни във връзка с разследването на отравянето на бившия руски разузнавач, предавал информация на Великобритания, Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Борис Джонсън: Вероятно Путин е взел решението за отравянето на Скрипал (ВИДЕО)

Захарова увери, че в Съветския съюз или в Русия никога не са били правени разработки на химическо вещество под кодово название "Новичок". Великобритания нарочно използва това име, за да дискредитира Русия, подчерта тя.

Русия гони британски дипломати и закрива консулството в Санкт Петербург

Захарова спомена изрично от кои страни може да е дошло използваното при атаката химическо вещество - Великобритания, Словакия, Чехия, Швеция и, под въпрос, Съединените щати. Тези държави от края на 90-те години на миналия век провеждат интензивни изследвания на вещества от проекта "Новичок", посочи тя.
БТА