Задържаха Седнал мъж с бастун на Модиляни заради Панамгейт
Задържаха Седнал мъж с бастун на Модиляни заради Панамгейт / Guliver/Getty Images

Картината "Седнал мъж с бастун" на Амедео Модиляни, която е била открадната по време на Втората световна война, е задържана в Женева във връзка с "панамските документи", съобщи АФП.

"Образувано е наказателно дело по направените разкрития и се извършват проверки във връзка с наличието на картина на Модиляни в Женева", заяви говорителят на женевската съдебна власт Анри Дела Каса.

Замесиха и името на Марио Варгас Льоса в "Панамския скандал"

Според канадската компания "Мондекс Корп", която е специализирана в проследяването на произведения, отнети от собствениците им, нацистите са откраднали картината от еврейски колекционер, който е избягал от Париж през 1939 г.

През 1996 г. платното се появява на търг в Лондон и е купено от офшорния Международен арт център, създаден от компанията "Мосак Фонсека".

И наркобарони от Източна Европа са замесени в „Панамските документи"

От "Мондекс" подозират, че истинският притежател на картината е заможното семейство Нахмад, натрупало богатството си чрез търговия с произведения на изкуството. Пред американския съд Нахмад заявиха, че творбата на Модиляни никога не им е принадлежала, тъй като е собственост на Международния арт център.

Един от панамските документи обаче сочи, че акционерите на Арт центъра всъщност са семейство Нахмад.

И кинозвезди са замесени в „панамските документи"

В интервю за Радио Канада, Давид Нахмад, който е от еврейски произход, каза, че никога не би искал да притежава произведение на изкуството, което е било откраднато от нацистите. "Ако знаех, че притежавам нещо крадено, нямаше да мога спя нощем", допълни Нахмад.

Според швейцарските медии картината на италианския художник е оценена на 25 милиона долара.

Източник: БТА