Забраниха силикона за непълнолетните момичета в Италия
Забраниха силикона за непълнолетните момичета в Италия / снимкa: sxc.hu

Италианското правителство ще приеме закон, с който ще забрани извършването на корекции на бюста на момичета под 18 години и ще въведе регистър на пластичните хирурзи в страната, пише в. "Сънди телеграф".

Мярката се налага, тъй като в Италия само през 2008 г. над 10 000 тийнейджърки са коригирали бюста си, като повечето от тях са "получили" операцията като подарък от техните родители. Много от момичетата дори не знаят какви рискове крият подобни операции и се подлагат на тях само, за да са в крак с модата.

Според италианската заместник-министърка на здравеопазването Франческа Мартини сега Италия е "Дивия запад в областта на пластичната хирургия", тоест контрол на дейността на хирурзите няма.

Представители на италианското Дружество на пластичните хирурзи одобряват мярката, защото в Италия много хора се представят за пластични хирурзи, без да имат нужната квалификация за това и така често пъти се стига до ужасяващи истории, свързани с неправилно извършени операции, пише БТА.

По данни на Дружеството в Италия годишно се извършват 85 000 корекции на бюста. В 70 процента от случаите причините са чисто естетически. Едва в 30 процента причините са онкологични заболявания или преживени травми.