Забраниха на ООН гумените куршуми в Косово
Забраниха на ООН гумените куршуми в Косово / снимка: BGNES

Полицията на ООН в Косово няма да използва гумени куршуми за разгонване на масови демонстрации, обяви полицейският комисар на ООН Ричард Монк, цитиран от БГНЕС.

Комисар Ричард Монк е изпратил молба в щаб - квартирата на ООН да се забрани използването на гумени куршуми в снаряжението на националните формирования в състава на международните полицейски сили в Косово. Получих потвърждение, че всички страни, участващи в операцията, са били информирани във връзка със забраната на гумени куршуми, допълни Монк.

Неговото изявление бе разпространено в щаб - квартирата на световната организация. Повод за забраната стана смъртта на двама души при разпръскване на демонстрация в Прищина на 10 февруари тази година. Разследването показа, че по демонстрантите са стреляли румънски полицаи, тъй като законите в Румъния позволяват тяхното използване, но годността на самите куршуми е била изтекла.

„Наредих всички негодни гумени куршуми да бъдат унищожени или върнати обратно на уважаемите страни и да се наложи забрана за използването на куршуми в Косово за каквито и да било цели”, категоричен бе Монк.