/ БТА
В един от случаите бебе маймуна се бори и извива, докато се опитва да избяга от мъж, който го държи за врата над бетонна цистерна и го облива с вода
В храмовия комплекс Ангкор Ват в Камбоджа все повече нарастват случаите с малтретиране на маймуни с цел публикуване на видео материал в YouTube, предаде Асошиейтед прес.
Комплексът Ангкор Ват е част от световното наследство на ЮНЕСКО.

В един от случаите бебе маймуна се бори и извива, докато се опитва да избяга от мъж, който го държи за врата над бетонна цистерна и го облива с вода.

Властите съобщават, че това е нарастващ проблем, тъй като хората търсят нови начини да привличат онлайн зрители.

„Маймуните би трябвало да живеят в дивата природа, но в днешно време с тях се отнасят като с домашни любимци“, каза Лонг Козал, говорител на националния орган АПСАРА, който контролира обекта Ангкор Ват. „Тези хора създават съдържание, за да печелят пари от зрителите в YouTube, така че това е много голям проблем за нас“.

 АПСАРА започна разследване заедно с Министерството на земеделието, за да събере доказателства срещу най-сериозните нарушители, които рядко се снимат сами, каза Лонг Козал.

„Ако успеем да съберем доказателства, те със сигурност ще бъдат арестувани“, добави той и добави, че всеки насилник на животни ще бъде наказан.

YouTube, Facebook и други социални мрежи премахват видеоклиповете с подобно съдържание, но десетки други клипове на маймуни, които скачат и играят, остават, генерирайки хиляди гледания и абонати.

Самото заснемане на тези видеоклипове включва много близко общуване с маймуните, което според властите и защитниците на правата на животните създава множество други проблеми както за макаците, така и за хората, посещаващи един от най-популярните туристически обекти в Югоизточна Азия.

Забранено е да се дава храна и вода на бозайниците, тъй като това ги кара да бъдат зависими и съответно все по-агресивни към туристите. Често се случва хора да бъдат ухапани, което е опасно.

Според влогъра Иум Даро не е имало случаи на физическо насилие и той не вижда проблем в това, което ютюбърите правят, за да си изкарват прехраната.

Друг снимащ разказа, че е започнал да прави клипове с маймуни по време на пандемията от COVID-19, след като броят на туристите рязко спаднал и е станало невъзможно да се издържа като шофьор.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Анна Владимирова/БТА