В четвъртък сутринта номерата на спешните служби в цяла Германия спряха работа, а по-късно през деня бяха възстановени. Това съобщиха официални лица, като причината все още не е известна.

Федералната служба за гражданска защита и помощ при бедствия (BBK) съобщи, че между 03:30 и 04:40 ч. по Гринуич е имало смущения в работата на спешните номера 112 и 110, използвани за връзка с полицията, пожарната или бърза помощ.

Facebook и Instagram се сринаха в някои части на света

Няколко провинции, включително югозападната част на Баден-Вюртемберг и централната част на Саксония-Анхалт, бяха засегнати от прекъсването. Без спешни номера останаха и големите градове Берлин, Хамбург, Франкфурт и Кьолн.

Последният от тях също беше засегнат от широко разпространени прекъсвания на електроснабдяването, питейната вода и телефонните услуги.

В източната провинция Долна Саксония, освен спешните номера, прекъсвания имаше и във вътрешните телефонни мрежи на полицията и болниците.

Германски министър: Имаме „пандемия от неваксинирани“

Засегнати бяха и редица райони в северната провинция Шлезвиг-Холщайн, както и други градове в Северен Рейн-Вестфалия и Хесен.

След смъртоносните наводнения през юли германското правителство обеща милиони евро за модернизиране на кризисната си мрежа, включително инсталиране на повече предупредителни сирени и създаване на система за предупреждение чрез мобилни телефони. През септември проблем в мрежата на Дойче Телеком доведе до прекъсвания на спешните номера с продължителност 30 минути.
БГНЕС