/ БГНЕС
Украинските власти и проруските сепаратисти в източната част на страната си отправиха днес взаимни обвинения за обстрел в Луганска област.

Губернаторът на региона Серхий Гайдай съобщи, че жилищни райони в град Лисичанск са били обстрелвани с тежка артилерия тази сутрин, предаде Ройтерс. "Много сгради се срутиха", написа Гайдай в Telegram. Той добави, че спасителни екипи търсят хора под отломките.

При обстрела има убити и ранени. Броят им се уточнява, казаха във Facebook украинските военни власти в Луганска област, предаде агенция Укринформ.

Посланикът на Украйна в ООН: Демилитаризацията на Русия е в ход

Проруските сепаратисти от т. нар. Луганска народна република съобщиха за обстрел на град Луганск от страна на украинската армия с ракета "Точка-У" рано тази сутрин. Няма пострадали хора и нанесени материални щети, пише в публикацията в Telegram, цитирана от ТАСС.

Зеленски: Сигналите от преговорите в Турция са положителни, но експлозиите не спират

Сепаратистите от т. нар. Донецка народна република на свой ред казаха, че украинската армия е обстрелвала Донецк с едрокалибрена артилерия. "Информацията за пострадали се уточнява", добави представител на бунтовниците, цитиран от ТАСС.

След мирните преговори с Украйна вчера в Истанбул Русия обеща да намали своята "военна дейност" в Украйна в района на столицата Киев и северния град Чернигов. В петък тя обаче каза, че източният регион Донбас ще бъде приоритет на нейната "специална военна операция" в съседната страна.
БТА