Възобновяват преговорите за обединение на Кипър
Възобновяват преговорите за обединение на Кипър / снимка: БГНЕС, архив

Лидерът на кипърските турци Дервиш Ероглу одобри проекта за съвместна декларация с кипърската гръцка страна за възобновяване на преговорите, съобщи местната телевизия „Сигма”.

Ръководството на кипърските гърци очаква днес да бъде официално уведомено по каналите на ООН за решението на Ероглу.

В петък президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис заяви, че страните плътно са се доближи до съгласие за съвместно изявление, в което са заложени основните принципи за обединението на островната държава, и се очакваше само окончателното решени на кипърската турска страна. Решението на Ероглу означава, че преговорите за обединение може да започнат още следващата седмица.

Кипър е разделен на международно признатата Република Кипър, където живеят гърци, и на северната част на острова, обитава от турци. През 1974 г. тя бе окупирана от турски войски като контрамярка срещу преврата, извършен от привържениците за присъединяването на Кипър към Гърция, уточнява БГНЕС.

През 1983 г. в тази част, представляваща 37% от територията на острова, бе провъзгласена „Турска Севернокипърска република”, която не е призната от никого освен от Анкара. Кипър бе приет в ЕС през 2004 г., но юрисдикцията на ЕС не се разпростира върху турската част на острова.