Въздушните пирати се предадоха
Въздушните пирати се предадоха / снимкa: БГНЕС
Похитителите на суданския самолет, който кацна принудително в Либия, се предадоха след преговори с либийските власти, след като по-рано днес освободиха всички пътници, предаде Ройтерс.

Самолетът беше отвлечен вчера, след като отлетя за суданската столица Хартум от град Няла в размирния район Дарфур, припомня агенцията. Машината трябваше да кацне в югоизточния либийски град Куфра поради недостатъчно гориво.

Двамата похитители бяха задържани в една от залите на летището в Куфра, след като се предадоха, съобщи ръководителят на либийската гражданска авиационна служба, цитиран от официалната агенция Джана. Похитителите искали самолетът да бъде презареден, за да отлетят за Париж, където да получат статут на бежанци, отбеляза той.

Според либийската гражданска авиация на борда на самолета Боинг 737 е имало 95 души. Похитителите освободиха 87-те пътници и двама членове на екипажа, но задържаха за заложници останалите шест служители, докато течаха преговорите. Всички пътници били суданци с изключение на двама египетски полицаи, двама етиопци и един гражданин на Уганда.

Един от похитителите заявил пред директора на летището в Куфра, че са членове на Армията за освобождение на Судан и искат да отидат в Париж при своя лидер Абдел Уахид Мохамед Нур. Той обаче отрече движението му да е замесено в отвличането на самолета.

Изпълнителният директор на компанията собственик "Сън еър" заяви, че мотивите на похитителите са лични и нямат нищо общо с политически или бунтовнически групировки, предаде Асошиейтед прес. Според него освен двамата предали се похитители може да е имало и други, които са успели да се изплъзнат заедно с 87-те освободени пътници. През цялото време на инцидента не беше ясен броят на похитителите и тяхната самоличност, отбелязва агенцията. /БТА/