/ iStock/Getty Images
Министрите на вътрешните работи на ЕС в Брюксел ще набележат набор от мерки, необходими за предотвратяване на незаконно преминаване през външните граници на Евросъюза. Това е записано в проекта на заключенията от днешната им среща, пише „Катимерини”. В документа се призовава Турция да спазва условията на споразумението от 2016 г.

Ердоган пред Борисов: Ситуацията с бежанците е заради неизпълнени ангажименти на ЕС (ВИДЕО)

„Незаконните преминавания няма да бъдат толерирани. ЕС и неговите държави-членки ще предприемат всички необходими мерки, за да предотвратят това и призовават мигрантите да не застрашават живота си, като се опитват да преминават незаконно по суша или море “, се казва в проекта.

Подчертава се, че всички държави-членки, Европейската комисия и агенциите на ЕС са готови да засилят подкрепата си за региони, които се намират под натиск, особено със съдействието на Фронтекс. Отправя се призив към всички участници и организации на място да противодействат на разпространението на невярна информация.

ООН: Гърция няма законово основание да спира даването на убежище

Според проекта Съветът настоятелно призовава Турция „да изпълни изцяло разпоредбите на съвместното изявление за 2016 г. и да се въздържа от действия, които застрашават човешкия живот“.

„ЕС ще продължи да помага на тези общности в Турция в контекста на конфликта в Сирия и очаква Турция да спази ангажиментите си”, се казва в съобщението.
БГНЕС