/ iStock/Getty Images
Гърция няма правно основание за спиране на процедурите за даване на убежище в опита си да спре хиляди мигранти, влизащи от Турция на нейната територия, съобщи Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН).

„Нито Конвенцията от 1951 г. относно статута на бежанците, нито законодателството на ЕС за бежанците дават никакво правно основание за спиране на приемането на молби за убежище”, се казва в съобщение на агенцията, цитирано от АФП.

В кроя на миналата седмица Турция отвори границите си за търсещите убежище в ЕС, като на практика прекрати споразумението с ЕС от 2016 г. Агенцията припомня, че то до голяма степен спря потока от сирийци, афганистанци, иранци, иракчани и други, които заляха Гърция през 2015 г.
 


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди в понеделник, че позволява на „милиони” мигранти да се отправят към Европа, опитвайки се да окаже натиск върху западните държави да подкрепят военната му операция в Сирия.

Гърция е разположила въоръжените сисили по границата с Турция, за да предотврати преминаването на мигранти от там. Премиерът Кириакос Мицотакис обяви в неделя, че спира за един месец разглеждането на нови молби за убежище.

Каракачанов: На гръцката граница ситуация е много тежка

Изморените и премръзнали мигранти, които се опитват да влязат в Гърция, заявиха за АФП и други медии, че гръцките гранични служители са използвали срещу сълзотворен газ и са стреляли предупредително, за да спрат преминаването им на гръцка територия.

Жителите на страната в близост до сухопътната граница и на острови Лесбос също реагираха враждебно спрямо мигрантите, които се опитват да влязат в Гърция.
Лидерите на ЕС, включително председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, трябва да посетят във вторник заедно с премиера Кириакос Мицотакис гръцката граница в знак на подкрепа към страната.

Борисов: Продължаваме да имаме нула нелегална миграция (ВИДЕО)

От ВКБООН твърдят, че „всички държави имат право да контролират границите си и да управляват нерегламентирано придвижване, но в същото време (те) трябва да се въздържат от използването на прекомерна или непропорционална сила и да поддържат в изправност системите за обработка на молбите за убежище”.

В изявление на комисариата се казва, че само ЕС като блок може да реши спешните мерки по отношение на убежището, които Гърция използва, а не Атина сама.
„Не може да се прекрати международно признатото право на убежище”, се казва в съобщението.

ООН призова за засилване на международната помощ за Гърция и Турция за справяне с мигрантите, които вече са на тяхна територия, както и новите искания на убежище.

Организацията изтъква тежката ситуация в и около провинция Идлиб - основен театър на засиления конфликт в Сирия, който изисква „спешни действия“ по отношение на близо един милион цивилни, които бягат от домовете си.
БГНЕС