/ БГНЕС
Конфликтът между Гърция и Турция може да е голяма бомба, смята премиерът
„В един момент конфликтът между нашите съседи е налице. Вижда ви се лесно, но никак не е лесно. Всички разговори, които съм провел последните дни, са по искане на моите колеги. Конфликтът в близост до нас влияе. Ние имаме нула миграция. Такива конфликти са много голяма бомба за бъдещето – те влияят върху бизнеса, икономиката, туризма. Когато имаме този щам на грипа, плюс коронавирус, нещата в един момент могат да станат и драматични“.
 
 

 

Публикувахте от Бойко Борисов в Понеделник, 2 март 2020 г.


Това заяви премиерът Бойко Борисов в кратко изявление на столичния правителствен терминал, преди да отпътува за Анкара, където ще проведе среща с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Бойко Борисов ще направи кратко изявление преди да отпътува за Анкара

Основен акцент в разговора между двамата ще бъдат възможностите за преодоляване на напрежението около увеличения мигрантски поток между Турция и Европейския съюз през последните дни и мерките за деескалация на напрежението в Сирия.

Борисов увери, че страната ни работи добре с граничните власти на Турция и Гърция, но конфликтът между двете държави е налице. 

„Ние имаме прекрасни отношения с нашата съседка Турция, Ердоган и неговите министри“, подчерта българският премиер и допълни: „Отивам на една приятелска вечеря, с мой колега и приятел“. Според него за добрите отношения между двете държави свидетелства факта, че Ердоган е разговарял по телефона само с четирима държавни лидери, сред които и Борисов.

В турската столица Ердоган и Борисов трябва да обсъдят възможните двустранни действия за намаляването на мигрантския натиск, както в района на съвместната ни граница, така и в целия регион.

Ердоган: Свършено е, границите са отворени, сега ще поемете своя дял от тежестта

„Не можем да гледаме със злорадство, точно обратното. Когато жени и деца ги размятат по границите, на която и да е държава, ние, като хуманисти, европейци и демократи това не можем да го гледаме със спокойни очи“, коментира той.

Според него е голяма грешка срещу наплива на бежанци да бъде „извадена армията“, а решението на проблема е изнесен център, извън територията на Съюза, за който европейските държави да плащат.

БГНЕС

Борисов отново подчерта, че най-сигурното решение на проблема си остава незабавно спиране на военните действия в Сирия.

Премиерът обяви още, че утре сутринта ще оповести „прекрасна новина“, свързана с финансовите и икономически отношения между България и Русия. „Утре, ако е казал Господ, в 09.30 часа, ще говоря на тази тема. Новината е прекрасна“, увери той.

СЗО: Предпазните маски не би трябвало да се носят от здрави хора

Турция, редом с Китай и Индия е най-големият производител на медицински защитни облекла. В тази връзка Борисов обяви, че ще помоли Ердоган да бъде „освободено определено количество“ за България, което да бъде използвано при евентуално разпространение на коронавируса у нас.
От Нидерландия пък страната ни ще достави 2 млн. медицински маски.