Въоръжени взеха прокурор за заложник в истанбулски съд (СНИМКИ)
Въоръжени взеха прокурор за заложник в истанбулски съд (СНИМКИ) / БГНЕС

Заподозрян член на незаконния в Турция "Народен Революционен Фронт за освобождение" (DHKP-C) е взел за заложник прокурор Мехмет Селим Кираз в съд в Истанбул във връзка с делото за убийството на жертвата от протестите за парка "Гези" Беркин Елван.

Вестник "Хюриет" съобщава, че в сградата на съдилището са били чути изстрели.

Специални екипи за бързо реагиране вече се намират на мястото, а полицията е отцепила целия шести етаж на съда, където се намира заложникът. Според адвокат Ниязи Мави, цитиран от Си Ен Ен Тюрк, съдилището "работи по обичаен начин" на всички останали етажи.

Въоръжени взеха прокурор за заложник в истанбулски съд (СНИМКИ)
netinfo
В същото време стана ясно, че се водят преговори между нападателите и полицията. "Няма никакъв проблем. Преговарящи разговарят с извършителите", заяви ръководителят на полицията в Истанбул Селами Алтинок. Той не разкри самоличността на нападателите, но заяви, че те са двама. Не става ясно и как те са успели да влезнат в сградата въоръжени.

Според изявление, публикувано от halkinsesi.tv, сайт приближен на фронта, извършителите са поискали  признание на живо за убийството на Елван, съдебно преследване от "народен съд" на служителите, отговорни за него, както и оправдателната присъда на всички хора, които са осъдени за участие в митинги за солидарност със съдбата на Елван, както и други искания.

Изданието посочва, че в социалната мрежа е била публикувана снимка, на която се вижда Кираз със залепена с тиксо уста и неизвестен човек, насочил пистолет към главата му. Фонът изобразява плакат на DHKP-C.

Беркин Елван почина на 11 март 2014 година. Преди той бе в кома 269 дни , след като беше улучен със снаряд със сълзотворен газ по време на протестите за парка "Гези". Кираз е бил насрочен за прокурор по делото преди шест месеца.

Въоръжени взеха прокурор за заложник в истанбулски съд (СНИМКИ)
netinfo
Властите в Анкара наредиха издаването на съдебна заповед за забрана на публичното обсъждане на продължаващата и сега заложническа криза в истанбулския съд, съобщава в. "Хюриет".

Използвайки властта си налага временна забрана за медийно отразяване на случаи, свързани с националната сигурност и обществен ред, вицепремиерът Ялчън Акдоган изпрати съобщението до турския Висш съвет за радио и телевизия, който от своя страна го препрати до турските телевизии. След получаването на "временната забрана" незабавно бе прекратено живото отразяване на кризата.

През последните четири години е имало над 150 подобни разпореждания за забрана на обществено обсъждане, сред които и такива, свързани с нападането на турското консулство в Мосул от групировката "Ислямска държава", мащабното корупционно разследване, включващо и министри от правителството, както и тежки терористични и минни инциденти.

Източник: БГНЕС