/ ThinkStock/Getty Images
Вулканите от Флегрейските полета в околностите на Неапол могат да изригнат в най-близко време, бие тревога списание Nature Communications. Причината е натрупаното тектонично напрежение и деформация на пластовете в гърлото на бивш супервулкан.
 
Вулкан в Камчатка изригна след 250 години покой (ВИДЕО)

"След като проследихме появяващите се пукнатини и движението на пластовете, ние смятаме, че сега този вулкан достигна критично ниво и по-нататъшното повишаване на активността ще направи достатъчно висока вероятността от изригване", заяви Кристофър Килбърн от Лондонския университет.
 
Измерванията на Килбърн и колегите му показват, че това напрежение се натрупва от началото на 50-те години на миналия век и днес се е събрало достатъчно количество магма за мощно изригване.
 
Кои са петте най-опасни вулкана на Земята?

Според геолозите последните няколко месеца лавата се вдигнала до нивото на три километра от повърхността на Земята. Колко бързо тя ще преодолее това разстояние и дали движението й ще спре в тази отметка, учените засега не знаят. Но вероятността от изригване сега е максимално висока през последните няколкостотин години.
 
Геолозите съветват властите на Неапол "да бъдат готови" към по-сериозни последици от серия мощни трусове, присъщи на изригванията в миналото.
 
БГНЕС