Александър Вучич
Александър Вучич / БГНЕС
Президентът на Сърбия Александър Вучич каза, че една от темите на разговора му с френския президент Еманюел Макрон, в рамките на Парижкия форум за мир, ще бъде диалогът Белград-Прищина, но не вярва, че ще има напредък, докато начело в Прищина е косовският премиер Албин Курти.

„Не вярвам, че ще има някакъв сериозен напредък, особено по отношение на създаване на Съюз на сръбските общини (ССО), докато Курти е на власт в Прищина. Да говорим за нещата, каквито са“, каза Вучич.

Той допълни, че за Белград е важно да запази мира и живота на сърбите в Косово.

Вучич след срещите в Брюксел: Трудно се говори с призналите независимостта на Косово

„Не е голяма философия, мисля, че на всички на запад вече е ясно, че Курти изобщо не иска да формира ССО, не иска никакъв напредък в диалога и всичко е балкански трикове, които могат да проработят веднъж или два пъти, но в никакъв случай дългосрочно“, обясни Вучич.

Той подчерта, че не планира среща с косовския премиер, който също присъства на форума в Париж и че двамата няма за какво да си говорят. 

Напрежението между Сърбия и нейната бивша провинция продължава, откакто Косово се отдели едностранно през 2008 г. Белград и Прищина водят диалог, за да решат разногласията си под егидата на ЕС.
Симона-Алекс Михалева/БТА