/ БГНЕС
Вучич посочи, че Сърбия не може да приеме членството на Косово в ООН. „Винаги, когато се позовавате на Хартата на ООН, на Резолюциите на ООН, както виждате в случая с Израел и Палестина, всички се позовават на ООН. Но що се отнася до Сърбия, те искат да избягат от ООН и Хартата на ООН. Затова позицията на Сърбия е трудна и не мисля, че ще бъде по-лека в бъдеще.

„Ще се борим за оцеляване, спазваме Резолюция 1244 и спазваме международното право“, каза той. Вучич каза, че е трудно да се водят разговори с онези, които отдавна са взели решението да признаят независимостта на Косово. „Казахме, че документът, който получихме в Белград на 21 октомври, е добра основа за бъдещето. Ние сме напълно готови за формирането на ЗСО. Днес на всички е ясно, че не става въпрос за някакви подписи, а за това, което е договорено междувременно и това, което е подписано преди това“, каза Вучич след срещата. Той посочи, че "искаме мир и ще трябва да постигнем напредък, защото на всички в Европа ще бъде ясно, че без него няма да има напредък".

„Този документ се отнася изключително до формирането на ЗСО. Не мога да говоря за подробности, защото това е сделката. Това е солидна основа и ние сме готови да работим и да започнем да я изпълняваме веднага. Ние сме готови и знаем какви са задълженията ни, от печати до табели. Ние сме много близо до споразумение за енергетиката. Работим по този въпрос и се опитваме да действаме отговорно“, каза Вучич.

Той посочи, че по-рано, когато се видя, че подробностите са публикувани в „Албаниън пост“ и е ясно кой ги публикува. „Казахме за този документ, че е солидна основа, много добра основа и че сме готови да работим и да започнем да я прилагаме незабавно“, каза Вучич. Той подчерта, че отстоява позициите на Сърбия. „Ситуацията е трудна, не вярвам, че ще стане по-лесно, но трябва да се придържаме към принципите си“, посочи Вучич и подчерта, че никой не е налагал санкции на Сърбия.

„Говоря с много по-тих тон пред вас, отколкото настоявам за позициите на Сърбия пред тях“, добави президентът на Сърбия. Както той обясни, когато някой е сериозен, не може да взема решения от името на ЕС или САЩ. „Никога не сте ме чували да призовавам за въвеждане на санкции срещу Прищина или Сараево. Никога не съм го правил. Първо, защото съм достоен човек. И от друга страна, когато се вземат решения за санкции, тогава се влиза в лоша атмосфера, от която не е лесно да се излезе“, каза Вучич.

„Всичко, което вече сме подписали, което е Брюкселското споразумение, трябва да се изпълнява. То е подписано от двете страни, както и от третата страна - представители на ЕС. Документът е подписан е и трябва да се изпълни, но това не е направено близо 11 години. От самото начало казах, че сме готови да изпълним всичко, освен това, което ще ни доведе до де факто или де юре признаване на т. нар. независимост на Косово. Казах това и го повторих три пъти тази вечер. „Няма нужда да се вдига шум“, подчерта той.

„Ще покажем на целия свят кой се държи сериозно и отговорно и кой заслужава доверието на международната общност“, добави Вучич.
БГНЕС